Summer Hokkaido 2016

It has been a loooong time.
Now, it is about time for an update of my latest travel which happened last year. No time, no time to blog.


Unforgettable experience on Day 1 definitely..lesson to be learnt :/
We planned but Allah is the best Planner
Bila plan asal tidak menjadi...waiting and thinking
Lawa juga kerusi di airport Chitose ni ya?

"Kami baru balik dari Hokkaido seminggu yang lalu. Kalau nak naik kereta, jangan lupa apply International driving license ya. Jangan jadi mcm kami haha Last2 terpaksa naik train dan bas. Bnb accomodation yang jauh daripada stesyen keretapi terpaksa cancel (return money less than 60%) dan terpaksa booking penginapan baru. Tempat-tempat yang dirancang banyak yang tak pergi sebab masalah transport ni lah. Kami hanya ke Sapporo-Asahikawa-Saunkyo-Biei-Kamifurano-Sapporo-Otaru sahaja."

**************************

"Apa ya yang kami makan di Hokkaido, Jepun? Memang makanan2 di sini nampak sedap2 tapi pandang sajelah kan. Untuk seminggu di sini, ok saja tidak susah mana nak makan. Ok, bagi muslim, kalau was2, jangan makan, kalau yakin, makanlah. Boleh beli nasi dan telur rebus atau separuh masak di ' convenience store' seperti 7Eleven, Lawson dll. Makan dengan sambal nasi lemak atau serunding yang dibawa dari tanah air. Onigiri halal dan sashimi pun ada. Nak sayur, beli saja prepared salad kosong, jadikan ulam. Buah2an pula boleh dimakan dengan yogurt. Kalau ada bawa gulai kari segera, belilah ikan segar/mentah yang 'murah' di supermarket. Takpun, panaskan saja sardin dalam tin yang dibawa bersama naik kapalterbang tu. Kalau ada budget lebih, carilah restoran yang mesra muslim. Ada yang kita boleh request masak seperti yang kita mahu.
Be positive, kalau tak dapat makan banyak dan berbagai, anggap tu sebagai cara nak kurangkan berat badan yang susah nak turun :))"

Masa di sana, nikmatnya..
Bawa balik tapi sampai sekarang tidak habis...

Makan di restoran di Eon Asahikawa
Special cooking request

Sambal ni peneman selera, contohnya, makan dengan telur rebus. Agak terhad jadi bila jumpa di mana-mana, kami borong..


Beli di convenient stores. Saya tidak apa kalau makan nasi dengan telur rebus sahaja

**********************
Pergi naik train dan bas. Balik naik bas biasa saja tapi mak oi, bas biasa juga on time . Mmg tepati jadual. Kelajuan train dan bas lebih kurang sama rasanya dan konsisten.

video

Kereta digantikan dengan basikal elektrik. Cheaper and convenience compared with taxis which only stop for 5 minutes at several spots. All in all, we cycled for almost 3 hours, stopping longer than 5 minutes to take photos of course 😄
Exploring Beie in a less crowded season has its plus and minus.The flowers and crops are in the early planting stages so nothing spectacular to pull the tourists in yet. What to do, the school holidays do not always coincides with the best time to visit most of the places we want to visit. But as usual we have the spaces all to ourselves, can take pictures as wide as you can 😄

video



*********************
Orang Jepun di Hokkaido lembut. Padanan warna pakaianpun lembut dan cutting bajupun modest. Tengok roti, kek dan pudding cantik menambat selera, geram tapi tak berani nak makan. Kawasan luar bandarpun nampak tenang dan nyaman berbakti pada tanah. Dan hubungan dengan alam semula jadi juga hebat. Sikap terhadap kebersihan memang terkenal hebat. Patutlah lantai di airport bersih, rupanya pekerja jepun ni dia lap hingga bersih lantai yang kotor dengan tangan. Rumput di taman bersih sebab mereka guna 'vacuum' utk sedut bunga/daun kering yang kecil. Dan mereka kemas meja lepas makan. Kerusi dimasukkan atau dirapatkan.
Yang saya cakap ni adalah berdasarkan pemerhatian singkat saya di sini. Tak taulah kalau berada lebih lama. Haha semua kaum ni ada baik dan buruknya, kan..


Bridemaids going to a wedding, I guess
We went to many places. The weather was quite cold down to below 10 degrees C in the morning. I like going in Summer with temperature like this. Still cool in the afternoon.

OTARU


At the Chocolate Factory with the Burgundy Roses

At Asahikawa Zoo

Asahikawa Zoo





Thank you for reading and visit me again.

Comments

Popular posts from this blog

Kerja Kursus Geografi Tingkatan 3 2013: Konsep,Jenis, Kepentingan, Masalah & Cadangan kurangkan masalah Pengangkutan Awam

Bahan Grafik untuk kajian pengangkutan awam