Posts

Summer Hokkaido 2016

Image
It has been a loooong time.
Now, it is about time for an update of my latest travel which happened last year. No time, no time to blog.


Unforgettable experience on Day 1 definitely..lesson to be learnt :/
We planned but Allah is the best Planner

"Kami baru balik dari Hokkaido seminggu yang lalu. Kalau nak naik kereta, jangan lupa apply International driving license ya. Jangan jadi mcm kami haha Last2 terpaksa naik train dan bas. Bnb accomodation yang jauh daripada stesyen keretapi terpaksa cancel (return money less than 60%) dan terpaksa booking penginapan baru. Tempat-tempat yang dirancang banyak yang tak pergi sebab masalah transport ni lah. Kami hanya ke Sapporo-Asahikawa-Saunkyo-Biei-Kamifurano-Sapporo-Otaru sahaja."

**************************
"Apa ya yang kami makan di Hokkaido, Jepun? Memang makanan2 di sini nampak sedap2 tapi pandang sajelah kan. Untuk seminggu di sini, ok saja tidak susah mana nak makan. Ok, bagi muslim, kalau was2, jangan makan, kalau yakin, m…

Spring New Zealand Day 1

Image
Late August-Early September, 2015: Travelling to Perth-South New Zealand (Part 1)
Day 1-2
"Sit when it is moving". Or else you have to grab on something to keep you from losing your balance. You can hear the things moving noisily in the cabinets and see the drawers sliding out.
Menguruskan hal campervan atau motor home as the local call it, mengambil masa yang lama juga hingga tidak berpeluang melihat pasar tani hari sabtu. Rancangan untuk sampai di Tekapo pada jam 1 konon, terbantut. Jam 12 baru dapat ke supermarket untuk membeli barang keperluan mulut dan dapur ini - Taken from fb postings



Canterbury Plain







At Lake Tekapo



At a salmon rearing farm




AT WANAKA   Arriving there late afternoon.