What I see, hear and feel

What I see and did..
Saigon Countryside

Saturday, March 16, 2013

Rumusan kajian pengangkutan awam

Seorang pelajar bertanya dalam ruangan komen. "cikgu cm mne nk buat rumusan...????"

Jawapan saya adalah satu contoh spontan sahaja. Anda boleh tulis dalam ayat anda sendiri tetapi yang penting rumusan anda adalah berdasarkan setiap objektif yang anda hendak capai.


 Rumusan ialah ringkasan yang tepat daripada setiap aspek/bahagian telah dihuraikan dalam dapatan kajian . Terdapat minimum satu perenggan dalam rumusan.  Rumuskan laporan dapatan kajian dari bahagian Konsep pengangkutan awam ' sehingga 'Cadangan-cadangan mengurangkan masalah-masalah..'. Bagaimana caranya? Baca semula senarai objektif-objektif yang hendak dicapai sebelum ini. 'Jawab' setiap objektif dalam satu atau dua ayat sahaja. Selalunya satu ayat sudah memadai. Selepas itu, terapkan nilai atau unsur patriotisme yang sesuai. Nilai/unsur patriotisme boleh dihuraikan secara umum. Markah penuh tidak akan diberi tanpa penerapan nilai atau unsur patriotisme.

'pengangkutan awam ialah..........Jenis pengangkutan awam yang terdapat di kawasan kajian saya ialah.........Pengangkutan awam adalah penting di ........ kerana ia meningkatkan mobiliti penduduk terutama yang tidak mempunyai kenderaan. Kepentingan lain ialah......., ........., ........... dan ............. Walaubagaimanapun, penduduk di ........ menghadapi beberapa masalah berkaitan pengangkutan awam seperti ........., ........., .......... dan ............. Saya mencadangkan beberapa langkah/perkara untuk mengurangkan masalah2 tersebut seperti ......, ........, ........., ......... dan .........


Saya berharap pihak ..... akan perihatin terhadap masalah-masalah yang dihadapi oleh ........ di ........ Saya bangga kerana pihak ....... berusaha memperbaiki perkhidmatan .......... di ..........

Rumusan di atas adalah ringkas sahaja. Anda boleh menambah sedikit huraian anda sendiri seperti dalam ayat yang berkaitan dengan kepentingan di atas, untuk aspek masalah dan cadangan.

Thank you for reading and visit me again.

60 comments:

  1. Cikgu, saya berharap pihak ... tulis kerajaan boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sbb ia ada kaitan dengan tajuk tugasan ini..

      Delete
    2. cikgu unsur nilai atau patriotisme kena masukkan dalam ayat sekali ke

      Delete
    3. cikgu, nilai patriosime tu cikgu dh msukkan ke blom kat ats tu? ke kita kena tambah sndiri?

      Delete
    4. Cikgu, yg map tu mcm new ?

      Delete
    5. map apa ya? cikgu dah xingat. Lagipun, cikgu dah xboleh jawab komen di entri konsep tu sebab masalah teknikal. Dah panjang sgt komen di situ, jadi 'hang'..

      Delete
    6. Cikgu,bagaimanakah kita Nilai/unsur patriotisme boleh dihuraikan secara umum ? bolehkah Cikgu Mejelaskan dan memberikan contohya ?

      Delete
    7. Kalau kerajaan tu ganti dengan pihak berkuasa boleh tak ?

      Delete
    8. Boleh..selain itu boleh sebut nama jabatan yg bertanggungjawab..

      Delete
  2. yang.....oleh.....
    nk tulis ape ckgu?
    sye kurang pham .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dihadapi oleh penduduk kawasan kajian dan sekitarnya.....

      Delete
  3. Assalamualaikum, untk kegiatan penternakan tak buat ke ?

    ReplyDelete
  4. slam sejahtera,ckgu..
    hurm..klu mau tulis rujukan utk buku camna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama penulis, tahun. Tajuk buku. Nama negara: nama penerbit. Lihat disin>>http://isyayy.blogspot.com/2012/04/kkg-2012-lampiran-dan-rujukan.html

      Delete
  5. ckgu mcm na nk buat soalan temubual?

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum cikgu..
    yang memperbaiki perkhidmatan....di.....
    macam mana nk tulis cikgu...saya kurang faham.

    ReplyDelete
  7. terima kasih cikgu walaupun saya bukan sekolah cikgu...
    banyak maklumat yang saya peroleh..

    ReplyDelete
  8. macamana nak tulis unsur patriotisme di rumusan ? nak letak kat mana?

    ReplyDelete
  9. cikgu..kalau kerja kursus sejarah nk tengok dekat mane...harap dapat t0long..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUAT SENDIRI LA WEYYY!!!!.....

      Delete
    2. SIBUK ENGKAU ANONYMOUS, ORANG TANYA SOALAN JANGAN NAK MENYAMPUK!!!....

      Delete
    3. WOI JANGANG BUAT T**K KAT PAGE ORANG

      Delete
  10. cikgu, macam mana nak buat borang soal selidik..?

    ReplyDelete
  11. cigu, rujukan kena ada format kan? macam mana tu?

    ReplyDelete
  12. Cikgu bley x bagi full version punya???

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii! banyak cantik ;)) tak boleh. Mesti belajar buat sendirii

      Delete
    2. Haha.. padan muka ! buat sndiri byak cantik muka hang .........................

      Delete
  13. thank you teacher,it helps me a lot of thing..........

    ReplyDelete
  14. macam mana tulis unsur patriotisme,cikgu? pls reply......thanks:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca betul2 kat entri konsep...ada cikgu bagi contoh bagi setiap aspek dari kepentingan hingga cadangan. Dalam entri rumusan pun cikgu ada bagi contoh

      Delete
  15. thanks a lot cikgu!you've save my life.May Allah bless,cikgu:)

    ReplyDelete
  16. cikgu yang kepentingan .....,....,dan ... tu semua apa benda ? kepentingan apa ? saya kurangfaham . tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepentingan2 yang awak huraikan di aspek 6.2/8.2

      Delete
  17. c'gu, utk lampiran kena attach gambar kenderaan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak gambar di lampiran boleh..tapi kalau letak di bahagian dapatan kajian yg relevan dengan huraian, lebih 'cantik'

      Delete
  18. cikgu, sy nk tny dlm dapatan kajian tue kena ad berapa sumber ? contoh mcm internet. kena print sekali dgn web site dkt ats tue kha ?

    ReplyDelete
  19. salam cikgu.. terima kasih sbb bg contoh rumusan ni...folio saya dah nk siap.. cuma saya tak tau nk buat rumusan mcm mna .. tq! :D

    ReplyDelete
  20. sejahtera.......... terima kasih cikgu................ saya x tahu nak buat rumusan................ yg lain sudah siap............ 10q........................ cikgu untuk lampiran kalau x cukup empat bahan boleh dpt markah penuh ke?

    ReplyDelete
  21. Thanks for your sharing Cikgu Geo ^_^

    ReplyDelete
  22. cikgu ,,, pengangkutan awam adalah penting di ........ ????

    thank cikgu ,,,

    ReplyDelete
  23. Adakah unsur patriotisme sudah cikgu terapkan dalam rumusan ni?

    ReplyDelete
  24. nak buat bahan rujukan macam mana ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aspek rujukan baca entri kkg 2012. Boleh dipakai semula, format menulis rujukan.

      Delete
  25. teacher lampiran ada format ke?
    mcm mana nak buat rujukan?
    pls help me...
    tq :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rujuk entry lampiran kkg 2012 di blog cikgu ni

      Delete
  26. Terima kasih kerana banyak memberi maklumat di blog ini. Terima kasih guru. Saya banyak melihat blog ini untuk membuat kerja kursus.

    ReplyDelete
  27. cikgu, thank you soo much! akhirnya kerja kursus saya dah selesai! TERIMA KASIH CIKGU!

    ReplyDelete
  28. terima kasih atas segala kesudian cikgu dalam berkongsi ilmu tentang kerja kursus ini. Blog ini banyak memberi tunjuk ajar tentang kerja kursus geografi ini. terima kasih cikgu :))

    ReplyDelete
  29. Cikgu kalau maksud dia tu, di 8.1 saya ada buat dua satu dari wikipedia dan stu lagi dari kamus dewan. Saya nak ambil yg mana utk buat rumusan? Harap cikgu bleh bantu. -Siti-

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum, sy pelik dgn korang semua niyh huraikan sendiri pown mlas...kan cikgu niyh da bagi isi penting huraikan sedikit je x kan x boleh....bukan nya susah sgt...tahu copy 'n' paste kalau gitu senang lah kerja korang kan..?? baik x payah buat terus ......

    ReplyDelete
  31. cikgu nak tanye kalau nak tulis rujukan orang sumber
    kena tulis alamat dan umur mereka ke
    harap cikgu dapat bantu
    terima kasih.

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum cikgu , terima kasih kerana banyak membantu saya untuk menyiapkan kerja kursus geografi ni terutamanya bahagian dapatan . :D

    ReplyDelete
  33. Cikgu ! Shafie Naswip tinggal kt mana ?? alaa ,pelakon tuu...sy minat sgt ngan die.. mach0 lar die mcm bdak skolah sy..hehe

    ReplyDelete
  34. cikgu , macam mane nak buat bahagian lampiran , soalan temubual tuu ?

    ReplyDelete
  35. cikgu , mcmner nk buat jadual dgn graf [ bahan grafik ] klau saya buat temubual .

    ReplyDelete
  36. Cikgu ! Pengangkuutan Awam ialah.....

    ReplyDelete